De flesta vill äta på ett sätt som är både nyttigt, faller sig naturligt och som håller oss friska. Man är idag mer medveten om vad man stoppar i sig samtidigt samtidigt som det kanske inte alltid är så lätt. Köttfria dagar, mat som är bra för hjärtat och nyttigare snacksalternativ kan vara en bra väg att gå.

Är du en av dem som vill äta nyttigare men har svårt att se hur det ska gå till på ett enkelt sätt? Då kan beställd matkasse, mindre kött, mat som är bra för hjärtat och hälsosammare snacks vara något för dig. Att äta nyttigt ska vara hållbart i längden.

Köttfria dagar och hjärtekost

För det första är det smart att beställa hem en matkasse, det både spar tid och gör det enklare att inspireras till att laga god och nyttig mat. En annan sak som kan vara bra att ta in i sitt nya nyttigare liv är att minska konsumtionen på kött. Men om man ska välja bort köttet gäller det att man har extra koll på vad som är bra att äta istället, alla vegetariska alternativ är inte bra. I en artikel publicerad av Dagens Nyheter kan man läsa om att intresset för vegetarisk kost har ökat explosionsartat, så kallade köttfria dagar har idag blivit ett allmänt känt uttryck. Det går inte bara att plocka bort köttet utan det måste ersättas med en annan proteinkälla, speciellt om det är barn som ska äta. Men det är inte bara vegetarisk kost som är en del på vägen för att äta nyttigt i längden, det gäller också att äta för hjärtat, skriver Expressen. Medelhavskost och regelbundna måltider sägs vara bra för hjärtat. 

Nyttigare snacksberries

Men hur funkar det att äta nyttigt samtidigt som man ibland kanske vill unna sig snacks till filmen? Det fungerar faktiskt alldeles utmärkt, det gäller bara att unna sig nyttigare snacks istället. Det finns massor av gott man kan äta, varför inte satsa på bär och frukt istället för godis? I en artikel publicerad av just GP kan man läsa om fler alternativ på nyttigare snacks man kan göra och äta hemma, och några av dem är:

  • Grönkålschips
  • Skinkchips
  • Salamichips
  • Grönsaker och kikärtsdipp
  • Sockerfria aprikosbollar