Det var länge sedan som maten, för den stora majoriteten av människorna på jorden, var föda, alltså någonting som i första hand handlade om överlevnad. Visst måste vi fortfarande äta för att leva, men det är inte överlevnad som vi i första hand förknippar med mat. Däremot förknippas mat alltmer med hälsa.

Broccoli-bukettI det moderna samhället utsätts vi ständigt för frestelser på kostens område. En gång i tiden behövde vi anstränga oss för att få i oss kalorier, idag är nästan allt mer ansträngande än just detta. Kalorierna finns överallt.

Ordet diet betyder egentligen kosthållning, men de flesta förknippar nog fortfarande ordet med en kostmässig quick fix, även om detta håller på att ändras. En diet fungerar inte så att man kan hålla den i två veckor eller en månad, och sedan kommer hälsoläget att ha förbättrats så pass mycket att man kan gå tillbaka till att äta som innan. Med andra ord på det sätt som gjorde att man behövde följa den tillfälliga dieten från början. Vore det inte bättre att sluta äta på det dåliga sättet helt och hållet?

Det är detta som dieter handlar om, egentligen. Det handlar om att äta på ett annat sätt. Detta var faktiskt vad William Banting, som givit namn till det svenska verbet ”att banta” gjorde. Banting var en kraftigt överviktig begravningsentreprenör som fick hjälp av läkaren William Harvey att lägga om sin kost. Han började äta mer protein, och färre snabba kolhydrater, och gick på detta sätt ner 21 kilo i vikt. Med tanke på den genomgripande livsstilsförändring som Banting genomförde är det en smula ironiskt att hans namn kom att bli synonymt med tron på snabba lösningar. Idag vet de flesta att det inte fungerar så. En diet är något som pågår länge, och det är inte alltid enkelt att avstå från exempelvis godis eller snacks.

Låt dig inte nedslås

Men, och det här är viktigt att påpeka, eftersom en diet är ett åtagande för en längre tid, kanske t.o.m. för resten av livet, är det inte så allvarligt om man någon gång ibland råkar bryta sin diet, genom att t.ex. äta något onyttigt. Ju bättre man äter, desto bättre, men eftersom det är en långsiktig förbättring man eftersträvar så gör inte enstaka avsteg så mycket. Man ska heller inte se avsteget som att man ”bryter” dieten, och måste lägga ned.

Det bästa sättet att gå ned i vikt är att följa en diet, även om motion också har betydelse. Vilken är då den bästa dieten? Det beror på många saker. Precis som i många andra sammanhang varierar det från person till person vad som är optimalt. Faktorer som förbränning, hur mycket och vad man tränar, och vilket arbete man har, påverkar vad man bör äta. Och då har vi inte nämnt olika allergier, som kan ställa till det på olika sätt. Som tur är kan de flesta dieter anpassas så att de fungerar även för allergiker. Det kan ta tid att hitta en diet som fungerar, men om man behöver förbättra sin hälsa är det värt det.