Övervikt, i synnerhet bukfetma, kan bidra till en lång rad sjukdomar, däribland diabetes. Övervikt sätter sig lite olika på olika människor och det anses ofta att fett på lår och rumpa är lättare att åtgärda än fett som sätter sig runt midjan. Det är också bukfettet som är den stora boven när det kommer till försämrad hälsa, dock visar de senaste rönen att det inte alls är så svårt att minska midjemåttet som många tror.

För de allra flesta räcker det med en enkel kostomläggning kombinerat med lite motion för att det ska börja hända saker. För de som lider av ansenlig övervikt finns en möjlighet att operera bort fett men även i dessa fall rekommenderas en diet i kombination. Med detta sagt, dra ner på pasta och potatis, öka intaget av färgglada grönsaker och gröna blad och lägg till ett bra protein, till exempel lax eller kyckling. Försök att ändra kostvanorna till något som går att stå ut med på sikt, annars kommer dieten att misslyckas. Genom att äta av de bra sakerna man tycker om blir dieten lättare att hålla. Glöm inte att ägg är en ypperlig proteinkälla som innehåller en rad nyttiga ämnen.

Övervikt är när du väger så mycket att det är ohälsosamt. Kraftig övervikt kallas fetma. Vid fetma ökar risken för sjukdomar som till exempel högt blodtryck, diabetes typ 2 och belastningsskador i lederna – Vårdguiden

Motionen är viktig för viktnedgång

Här gäller det också att tänka långsiktigt. Det finns ingen mening med att lägga dyra pengar på gymkort som aldrig används. Till en början räcker det med en vanlig promenad på tjugo minuter, gärna varje dag eller åtminstone fem dagar per vecka. När det börjar kännas bekvämt utökas tiden successivt till 45 minuter och med en ännu lite längre promenad en dag, kanske under helgen. Det här är något som de allra flesta klarar av. All motion gör nytta och varje centimeter i minskat midjemått främjar hälsan.