I Sverige är vädret inte alltid det bästa. Våren och sommaren är kort och den mesta delen av året består av mörker. För att du ska kunna hålla dig frisk och må bra är det viktigt att du förser kroppen med vitaminer och mineraler. En vitamin som är extra viktig att du får i dig är D-vitamin.

skaldjur fiskD-vitamin är ingenting som din kropp kan producera själv. Vitaminet finns dock att hämta från solens varma strålar, men eftersom det är väldigt mörkt under större delen av året så får du inte i dig tillräckligt om du inte använder dig av kosttillskott. Speciellt under vintern är det extra viktigt att du förser din kropp med extra D-vitamin. Det kan du till exempel beställa från https://www.vitalplus.se/produkt/d-vitamin/ där du dessutom får snabba leveranser. Ett underskott av D-vitamin kan leda till att du känner dig tröttare än vanligt, att du hamnar i depression eller att du ökar risken för både benskörhet, tarmcancer och diabetes. På en vårdcentral kan du få hjälp med att ta ett blodprov för att se om du behöver tillsätta mer D-vitamin till din kropp eller inte.

D-vitamin i livsmedel

Det är inte alla som tycker om att använda sig av kosttillskott, även om de fungerar riktigt bra. Är du en av dessa kan du istället se till att få i dig det viktiga vitaminet med hjälp av rätt kost. Även om D-vitamin främst bildas av att solen träffar huden, så kan du även använda dig av olika typer av livsmedel för att förse din kropp med det viktiga ämnet. Du hittar D-vitamin i bland annat:

  • Fet fisk som lax
  • Fiskolja
  • Lever
  • Ägg
  • Mjölkprodukter och växtdrycker
  • Svamp (exempelvis kantareller eller karljohansvamp)

Det finns en anledning till att just det här vitaminet även kallad för piggvitamin. Med rätt mängd D-vitamin i kroppen kommer du att få mer energi och kan dessutom koncentrera dig bättre i både skola och på jobbet. Utöver att du känner dig piggare och starkare så fyller D-vitamin även andra viktiga funktioner. Du kommer till exempel att få en bättre tillväxt av dina celler och ditt nervsystem, samtidigt som skelettbildningen förbättras.