Rökning är fortfarande vanligt – trots att det är giftigt. Kanske för att många tycker det är socialt att röka, samt att det minskar sötsugen. Nu har det kommit e-cigg och vape som tar bort de farliga delarna men har kvar de positiva.

 

Många menar att rökning minskar sötsuget – det kanske det gör, men det är ändå inte hälsosamt. För den som vill ha minskat sötsug men sluta röka är e-cigg med e juice från cigoteket ett bra alternativ. Men det finns flera sätt att minska i vikt och leva ett hälsosammare liv än att röka såklart. Som att äta dina måltider efter ett särskilt tidschema med så sen frukost som möjligt och så tidig middag som möjligt. Mer om detta kan läsa om både här och här.

 

Rökning och ungdomar

Rökning i unga år är vanligt fortfarande, även om populariteten dalat. Men unga vet att rökning av cigaretter är ohälsosamt och kan leda till både cancer och andra sjukdomar, något som går att läsa i SVT. Rökning i ung ålder ökar beroendefaktorn och då blir det svårare att sluta senare i livet.

 

Många röker eller snusar till exempel för att det känns bra för stunden, för att ha något att göra, för att ta en paus eller för att känna sig lugna – Vårdguiden 1177

 

Samtidigt får det att läsa om hur nikotinet är starkt beroendeframkallande och påverkar hjärnan så att du känner ett sug efter att röka eller snusa. Du vet att du är beroende när du känner ett starkt sug och har svårt att hålla konsumtionen på et låg nivå. Om du får abstinensbesvär när du slutar och om du låter nikotinet bli viktigare än annat du egentligen borde prioritera.