Att det finns en hel del dieter där ute att välja och vraka bland råder det inga som helst tvivel om, men vissa är såklart bättre än andra när det kommer till hur ens kropp reagerar. Något som visats sig ge ytterst bra resultat är att äta glutenfri kost eftersom man både mår bättre och samtidigt går ner i vikt – vilket nu många i restaurangvärlden nu anammat vilket tydligt syns på menyvalen.

fiskGenom att välja bort gluten från sin dagliga kost kan man få platt mage skriver Expressen. Men det är långt ifrån den enda positiva effekt som medföljer när man byter till glutenfritt. Andra positiva effekter är att man kan få bättre hy, mindre gaser och slippa den där känslan av att man är svullen – något man ofta känner sig när man har glutenintolerans eller är känslig mot gluten. Vissa sjukdomar påverkas negativt av gluten och blir bättre av en glutenfri kosthållning, eller i alla fall lindras. Några exempel på dessa sjukdomar är bland annat vissa allergier, IBS eller diffusa magproblem och akne kan lindras. Så att restaurangvärlden fått upp ögonen för just glutenfrikost är heller inte så konstigt. Något som till exempel tidningen nwt skriver om är hur man ser en stor ökning av just nischade matställen där kost som raw food och glutenfritt blir allt vanligare på menyerna. Så om man är taggad på att ge sig in i en ny bransch så är det nog en god idé att ge sig in i restaurangbranschen och välja ett glutenfritt tema – allt som behövs är egentligen ett sinne för matlagning och restaurangmöbler från Goods så har man kommit i alla fall halvvägs!

Att tänka på gällande gluten

Något som många kanske inte har koll på är vad gluten faktiskt är och vilka produkter som faktiskt innehåller gluten. Det är något som man dock kan kolla upp ganska så enkelt hos Livsmedelsverket. Där finns både beskrivningar på vilka produkter som innehåller gluten och vad en intolerans mot gluten faktiskt innebär – så innan du lagar mat åt någon som har denna typ av känslighet eller intolerans är att kika in där och läsa på: för du vill väl inte servera en rätt som får någon att må dåligt?

Exempel på produkter med gluten i:

  • Pasta
  • Bröd
  • Bulgur