Det är normalt att alla människor svettas olika mycket men om man själv upplever mängden svett som ett problem är det möjligt att man är drabbad av Hyperhidros. Sjukdomen kallas också för överdriven svettning och är en sjukdom som många människor lider av i det tysta. Det kan upplevas som väldigt pinsamt att svettas överdrivet mycket och kan påverka ens vardag till den grad att man inte vill gå utanför dörren.  

Hyperhidros, som du kan läsa mer om på https://www.svettmottagningen.se/, är en relativt ovanlig sjukdom som är ärftlig och drabbar idag ca 3 %. Vi har ca tre miljoner svettkörtlar varav de flesta finns på händer, fötter och armhålor. Orsaken till hyperhidros är att svettkörtlarna är överaktiva och därmed svettas man mest på dessa områden, det förekommer dock överdriven svettning från hela kroppen. Man kan svettas så pass mycket att man tappar huden och får eksem på de områden där det är som värst. Detta i sin tur kan leda till psykiska problem och att man isolerar sig.

Behandlingar mot hyperhidros

Har du hyperhidros finns det en del saker du kan göra för att lindra besvären själv. Svettas du i armhålorna kan du prova raka bort håret för att bakterier ska ha lite svårare att växa. Du ska också tvätta områdena där du svettas mycket mild tvål ofta. Antiperspiranter är också något som kan hjälpa framförallt i armhålorna. Hjälper inte detta kan du gå till en svettmottagning för att få injektioner av botulinumtoxin. Denna behandling stoppar nervimpulserna som går till svettkörtlarna och de flesta blir fria från svettningar inom två veckor. Behandlingen håller i upp till nio månader. Detta ger människor med sjukdomen en ny livskvalitet. De kan nu skaka hand utan att skämmas och behöver inte längre oroa sig över att svetten ska påverka deras sociala liv.