Det finns mycket att säga om olika dieter och kostråd, bland annat hur dessa ofta ändras med tiden och att det i dag ser väldigt annorlunda ut än vad det gjorde för bara tjugo – trettio år sedan.

Nu kan man få glutenfritt på restaurang, som nämnt tidigare i ett inlägg, bara det är en stor skillnad från ett par år tillbaka i tiden.

Man kan med lätthet följa svenska kostråd som en linje tillbaka i tiden, genom historien. Det som var aktuellt på 1970-talet är inte lika relevant i dag. Tallriksmodellen härstammar från denna tid och denna togs fram av inga mindre än Scan själva – för att sedan erövras av Livsmedelsverket. I dag förknippas tallriksmodellen med just denna myndighet samt kanske av hemkunskapslektionerna i skolan. På denna tallrik tillförs det delar och mängder tas bort, en potatis kanske inte är lika aktuell idag medan grönsakerna får allt större plats. Köttet är olika stort beroende på vilken du frågar och på vissas tallrikar finns inga kolhydrater från ris, potatis eller pasta. Så här står det i en artikel från Svenska Dagbladet:

Under 30-talet växte en ny syn på medborgarens roll i samhällsbyggandet fram. För att kunna bidra behövde folket ha starka och friska kroppar. Medborgarna skulle orka arbeta, och nyckeln ansågs ligga i kostenSvenska Dagbladet

Har kostråden spelat ut sin roll?

Frågan är om vi behöver alla dessa kostråd även i dag? Kanske till viss del för att förstå livsmedel och vad maten vi stoppar i oss innehåller. Men sedan måste man lyssna till sin egen kropp och äta efter eget sunt förnuft. En kan ju äta allt med i mindre mängder, det finns mer till livet än kostråd och dieter.