Kosttillskott får allt större utrymme i livsmedelsbutikerna, och säljs också i många specialbutiker i de större städerna i vårt avlånga land. Vilken typ av kosttillskott rekommenderas, och vilka gör man bäst i att undvika helt och hållet?

Kosttillskott kan ingå i en diet, exempelvis för den som tränar på hög nivå och behöver bygga muskler. De som tävlar på hög nivå brukar dock ofta undvika kosttillskott, av rädsla för att få i sig ämnen som är dopingklassade. Det kan låta överdrivet, men faktum är att ungefär 15 % av de kosttillskott som finns på marknaden innehåller spår av dopingklassade ämnen. Därför bör man inte köpa kosttillskott från utlandet, även om de är billigare. Svenska tillskott kontrolleras nämligen hårdare.Kosttillskott

Man ska också komma ihåg att kosttillskott är just tillskott, vilket också brukar påpekas på förpackningarna. Kosttillskotten kan inte ersätta en bra diet, och man kan inte basera en diet på kosttillskott. Däremot kan kosttillskott vara en del av en diet, framför allt om dieten syftar till att bygga muskler och/eller bränna fett. Detta för oss osökt in på den mest populära formen av kosttilskott i Svea Rike…

Protein och aminosyror

Säg ”kosttillskott” och de flesta tänker nog på proteinpulver. En gång i tiden var detta någonting för enbart kroppsbyggare och styrkelyftare, men idag kan en shaker med protein dyka upp i nästan vilka sammanhang som helst. Det går att hoppa över proteinpulver helt och hållet, och istället tillgodose behovet av protein till musklerna på andra sätt, i alla fall om man inte är vegan. Däremot tycker många att det är enklare att dricka protein istället.

Protein består av aminosyror, och de senaste åren har det också blivit mycket populärt med aminosyror i form av s.k. BCAA-tillskott. BCAA står för Branched-Chain Amino Acids, alltså förgrenade aminosyror, och hjälper kroppen att återhämta sig efter träningspass. Nedbrytningen av muskler avbryts snabbare, och uppbyggnadsfasen kommer igång fortare.