Många svenskar får i sig för lite D-vitamin, vilket kan leda till skador på skelettet. Det är nämligen så att vi får alldeles för lite solljus och detta är den viktigaste källan till vitaminet. För att inte få brist kan det vara värt att äta tillskott eller ändra om sin kost.

I Metro kan man läsa att D-vitamin är en utav de vitaminer som Livsmedelsverket anser att vi svenskar riskerar att få för lite av. Brist på vitaminet påverkar skelettet både hos barn och vuxna och barn kan drabbas av en sjukdom som heter rankit. Vuxna kan istället drabbas av osteomalaci vilket innebär en uppmjukning av benen i kroppen. Kosten och solen är de naturliga källorna till vitaminet men under vinterhalvåret ger solens strålar inte tillräckligt med UV-ljus som ger oss D-vitamin. Därför rekommenderas det att man äter fet fisk, mejeriprodukter som är D-vitaminberikade och även ägg.

Ät tillskott av vitaminer

Den som är vegetarian eller på grund av andra anledningar inte kan få i sig den kost som rekommenderas när solen inte ger D-vitamin, kan istället behöva äta kosttillskott för att få i sig den nödvändiga mängden av vitaminet. Ett bra tips kan vara att ta ett kosttillskott som innehåller flera andra vitaminer än bara D-vitamin, för att verkligen ge en riktig vitaminboost. Ett sådant här kosttillskott är det populära Vitaepro som också innehåller exempelvis C-vitamin. Många säger däremot att D-vitamin i princip är det enda vitamintillskottet som man bör äta, vilket man kan läsa om här, men eftersom det absolut inte skadar utan snarare är bra att få i sig massor av vitaminer kan det vara bra att äta ett tillskott med en blandning av bra ämnen i.

Finns i kosten

I Göteborgs-Posten kan man läsa att D-vitamin faktiskt är viktigare för hälsan än man tidigare har trott. Därför har man nu infört ett allmänt kostråd att alla vuxna bör få i sig tio mikrogram av vitaminet varje dag, vilket tidigare bara gällde gravida, äldre och små barn. För att folk ska få i sig D-vitamin, utan att behöva ta tillskott, har många livsmedelsföretag satsat på att berika sina produkter med vitaminet. Några av de produkter som finns berikade att köpa i affären är:

  • Mjölk.
  • Yoghurt.
  • Margarin.