GrönsakerI princip alla svenskar känner till Atkins-dieten, men hur är det med Ornish? Trots att denna diet också har figurerat i medierna har den inte blivit lika känd.

Bakom Ornish-dieten står, precis som bakom Atkins-dieten, en man. Dean Ornish är läkare och doktor i medicin, och har gett namn till en diet som på många sätt är Atkins-dietens motsats. Dieten föreskriver vegetarisk kosthållning, där högst tio procent av energin ska komma från fett. Viktnedgången blir långsam, men å andra sidan är det en diet som man kan följa hela livet. Fokus ligger på att minska mängden kolesterol och mättat fett som man får i sig, vilket gör dieten extra lämplig för den som har höga kolesterolvärden. Vissa anser att dieten bör kompletteras med fiskolja, för att man ska få i sig tillräckliga halter av Omega-3.

Ornish är ursrpungligen hjärtläkare, och dieten handlar därför inte bara om vad man ska äta. Han föreskriver en halvtimmes motion om dagen, eller tre timmar per vecka, och någon typ av stresshanteringsaktivitet, som yoga eller meditation.

Vad man får och inte får äta

Dieten är ganska strikt, och innebär bl.a. att man ska undvika oljebaserade produkter, socker i alla former, och alkoholhaltiga drycker. Ägg och mejeriprodukter får endast intas i begränsad mängd, och mejeriprodukterna ska vara lättvarianter.

Vad får man då äta? Alla grönsaker och frukter, utom avokado, samt bönor och baljväxter, är svaret. Det enda sädesslaget som Ornish tillåter är korn. Det här låter ganska asketiskt, men gör man på detta sätt kan man vara säker på att mängden fett kommer att understiga tio procent av energiintaget.

Det säger sig självt att det inte kan vara helt lätt att följa Ornish-dieten, men man kanske inte behöver följa den slaviskt. Kanske kommer man långt om man äter Ornish en eller två måltider om dagen, t.ex. frukost och middag, och samtidigt skär ner på sockret. Eller så skaffar man sig en bra våg, en tabell över matvarors kaloriinnehåll, och en miniräknare.