Diet eller operation, vad ska man egentligen välja? När inget verkar funka finns det fortfarande alternativ ur en osund fetma, och det är genom överviktskirurgi. Tänk bara på att överviktskirurgi som gastric bypass och gastric sleeve kräver goda kunskaper i näringslära, eftersom det är viktigt att se till att det lilla du får i dig efter en operation innehåller det din kropp behöver.

Gastric bypass och gastric sleeve ges till överviktspatienter som i noggrann konsultation med sin läkare kommer fram till att det är det bästa alternativet för att komma ur fetman. Det finns en rad olika skillnader mellan gastric sleeve och gastric bypass. Du kan läsa mer om Nordiskt Centrum för Kirurgi och hur konsultation och ingrepp går till.

Att fetma är ett utbredd problem i Sverige är idag ett faktum. Såhär skriver Folkhälsomyndigheten efter en undersökning de gjort på den svenska befolkningen:

”Under det senaste decenniet ses en ökning i andelen med övervikt respektive fetma, och år 2016 var andelen av de svarande i befolkningen som uppgav övervikt 36 procent och 15 procent uppgav fetma. Sammantaget betyder det att mer än hälften (51 procent) av befolkningen uppgav övervikt eller fetma.”

Och svenska barn har inte varit fetare än i dag, skriver expressen.se. Vi vet att fetman och övervikten är ett folkhälsoproblem, och något som måste åtgärdas. Det bästa är om man kan gå in tidigt med information till barn i skolåldern, men det är inte alltid det hjälper.

Gastric sleeve nyare metod

De flesta känner till gastric bypass, men idag finns en lite nyare variant som inte kopplar om magsäcken utan istället gör den lite mindre. Nuförtiden brukar man rekommendera gastric sleven i första hand, om man inte har problem med sura uppstötningar. Då kommer man troligtvis bli rekommenderad en gastric bypass.

Att genomgå en överviktsoperation är omvälvande och kan vara svår på många sätt. Det bästa är att ha ständig kontakt med din läkare och se till att din återhämtning blir bra. Det uppnår du genom att äta näringsriktig mat som är lätt för magen att smälta. Läs till exempel den här berättelsen om återhämtningen efter en gastric sleeve.