Glutenfri kost har de senaste åren gått från att bara ätas av glutenintoleranta och allergiska, till att bli en modern diet. På stenåldern fanns inte sädesslag eller mat med gluten i och idag har man alltmer börjat tro att människan inte är skapt för att äta sådan kost. 

Glutenfria produkter är bra för dem som vill vara extra snälla mot magen, eller för dem som är intoleranta mot gluten. Att vara glutenintolerant innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i band annat råg, vete och korn. Det kan inte försvinna men däremot förbättras med rätt kost. Enligt en artikel i Dagens Nyheter är Sverige det land som har den högsta förekomsten av glutenintoleranta, eller celiaki som det också kallas. Samtidigt finns dock risken att tiotusentals svenskar är glutenintoleranta utan att veta om det. Trenden går alltmer mot att många drar ner på gluten av hälsoskäl och istället ersätter det med glutenfria produkter.

Gluten kan bli farligt

För glutenintoleranta kommer inte bara magont och besvär, för vissa med extrem känslighet kan en liten mängd gluten innebära att tarmluddet försvinner, kroppen får svårt att ta upp näring, det skapas inflammation i kroppen och att man får feber. Det är något som många faktiskt inte känner till och dessutom kan gluten vara boven bakom andra hälsorelaterade besvär. I Svenska Dagbladet skrivs det att forskare idag misstänker att gluten även kan vara orsaken till IBS, vilket drabbar cirka 10-15 procent av befolkningen. IBS står för irritabel tarm och är en av världens vanligaste sjukdomar, vilken kännetecknas av förstoppning, diarré, gasbildning och magsmärtor, liknande symtom som hos glutenintoleranta. Allmänt känt är att sjukdomen kan förvärras vid stress men även att viss typ av kost ligger bakom, där idag gluten också är inräknat. En orsak till detta tros alltså vara att alla människor har en viss känslighet mot gluten, och att våra kroppar inte är skapta för att processa det.

Baka glutenfritt bröd

Glutenfria produkter tenderar tyvärr att vara ganska dyrt, vilket succesivt håller på att ändras. Att baka eget glutenfritt bröd är ett väldigt bra alternativ, men det kräver lite övning för att det ska bli bra. Glutenfritt mjöl av olika slag och produkter beter sig inte likadant som tillexempel vetemjöl. Så testa olika recept och se vad du själv tycker bli bäst genom att byta ut olika ingredienser och skifta bakmetoder, klicka här för att se recept på glutenfritt bröd.