Att blir förkyld är inte farligt men det kan orsaka mycket obehag och är framförallt väldigt smittsamt så det är viktigt att du stannar hemma. Sjukdomen går nästan alltid över av sig själv med det finns en hel del du kan göra för att snabba på processen såsom att äta rätt kost. Vi berättar vad du ska äta.

 

Förkylning är en infektion som orsakas av ett virus och sätter sig i näsa, hals eller svalg. De vanligaste symtomen är att du blir hängig och känner dig trött. Du får ofta ont i halsen, hosta och blir täppt eller får rinnande näsa. Börjar du känna dig förkyld är det viktigt att du stannar hemma då den smittar mycket lätt framförallt i början när symtomen precis brutit ut. Viruset sprids i luften genom att du hostar eller nyser samt genom kroppskontakt och att du tar i något som någon som är förkyld har tagit på. I genomsnitt får vi mellan två och fem förkylningar per år.

 

H2: Vad ska du äta för att bli frisk snabbare?

Det finns många råd och tips vid förkylning som kan hjälpa. Ett tips som är väl värt är att äta rätt kost. Följande mat är bra att äta när du är förkyld:

 

  • Ingefära
  • Honung
  • Chili
  • Citrus
  • Enbär
  • Lök

 

Var även noga med att dricka rikligt med vätska som vatten. Vätskan renar och underlättar vid tjockt slem.

 

H2: Vad kan du göra för att underlätta?

förkyldUtöver kost finns en del annat du kan göra för att må bättre. Är du täppt i näsan eller har rinnsnuva kan du använda dig av nässpray eller koksaltlösning. Tänk bara på att nässpray endast kan användas under en begränsad tid. Har du ont i halsen kan du ta halstabletter och dricka varm dryck som te. Du kan även äta len och kall glass. Har du feber ska du vila och du kan ta febernedsättande medicin. Sov med många kuddar så att huvudet kommer högt i sängen, då minskar svullnaden och du kan andas lättare. Till sist, lyssna på din kropp och var snäll mot den. Fokusera på att bli frisk.