Det finns en rad olika skolor om vilken vitamin som är den mest vitala för människan att få i sig, och alla har självklart olika argument för att just deras favoritvitamin skulle vara den bästa – men sanningen är att det faktiskt bara är D-vitamin som är den vitamin som är bra att äta även om man inte har brist på just denna.

sol-himmelSvenskar får i sig för lite D-vitamin, det är redan konstaterat, men till saken här även att vi faktiskt kan må bra av att få i oss lite extra D-vitamin även om man kanske inte råder brist på den. D-vitamin hittas nämligen i vår vanliga kost, så det gäller bara att veta vilka livsmedel som vitaminet finns i och äta dessa dagligen – så får man i sig helt rätt mängd och lite till utan stor ansträngning. Så vilka livsmedel är det vi bör äta? Det har kostexperterna i Expressen Hälsoliv sammanställt en lista på.

Detta ska du äta för D-vitamin

  1. Mjölk – i vårt avlånga land är det faktiskt lag på att berika mjölken med extra vitamin D just för att vi nordbor ska få i oss nödvändiga mängder, och de med mest D-vitamin i sig är mellan-, lätt- och minimjölk. Rödmjölken är inte berikad alls.
  2. Svamp – likt oss människor så producerar även svampar eget D-vitamin i ultraviolett ljus, men odlade svampar i UV-ljus är dock få, så bästa möjliga mängd vitamin D hittas därför i egenplockad svamp från naturen, och mest finns i Portabello-svampen.
  3. Färsk fisk – men främst de feta fiskarna rika med Omega-3 såsom lax, makrill, sill och ål har mest D-vitamin.
  4. Fiskleverolja – gammal hederlig kur riklig med D-vitamin och en matsked räcker för att dubbla det dagliga behovet, men nu kommer dessa i tablettform snarare än som flytande vilket den gjorde förr vilket skapat en hel del dåliga minnen för allas våra 30- och 40-talister.
  5. Fisk på burk – både tonfisk och sardiner på burk har faktiskt mycket D-vitamin, något som både är nyttigt och billigt alltså.
  6. Ägg – är en bra källa både till kalcium genom vitan och vitamin D genom gulan, men kom ihåg att ägg inte bör ätas i överdrivna mängder.